Pentru ca ni s-a facut pofta zilele trecute de supa de rosii, aseara am purces la fabricarea ei.
Ingredientele folosite au fost, in ordinea numerelor de pe tricou:
-1,5 kg rosii din piata (de import sau sera, cu o vaga aroma de rosii si cu o textura care, in stare proaspata, aduce a carton) - abia asteptam rosiile din gradina tatalui meu
-vreo 6 fire de ceapa verde (fire e cam impropriu spus, ca erau groase cat aratatorul meu)
-4 linguri orez (Scotti, prefiert)
-1,5 litri apa
-o mana de frunze de busuioc proaspat, din cel transplantat din ghiveci in gradina de sotioara acum vreo 3 saptamani
-cateva fire de cimbru proaspat, din giveciul de pe pervaz
-un morcov mai marisor
-ulei de masline extra-virgin
-sare, piper
Am pus la fiert orezul in cei 1,5 litri de apa, impreuna cu 2 linguri de ulei de masline.
Am spalat ceapa si am curatat morcovul. Am spalat rosiile, le-am scos "cotorul" (am o
scula speciala pentru asta) si le-am pus intr-o oala in care fierbea deja niste apa. Scopul: sa le oparesc, sa pot da coaja jos de pe ele. JOS TEXTILA!!!
Am dat morcovul prin razatoarea mica. Am tocat ceapa si am pus-o la calit cu 2 linguri de ulei de masline extra-virgin. Daca nu-i extra, cam degeaba-i virgin. Parerea mea! Cam pe la jumatatea procesului, am adaugat si morcovul ras.
Am tocat plantele aromatice (busuioc+cimbru=love).
Am scos rosiile dupa ce am vazut ca le-a crapat pielita de rusine, si le-am lasat cateva minute sa ajunga la o temperatura rezonabila. Ei bine, nu au ajuns. Cu primele 5-6 rosii mi-am oparit degetele, dar asta e, arta (culinara, in cazul de fata) cere sacrificii. Dupa ce am despuiat toate rosiile, le-am pasat cu mixerul vertical.
Orezul era cam gata. Am adaugat ceapa calita impreuna cu morcovul, si am lasat vreo 5 minute sa se imprieteneasca. Dupa aia am adaugat si rosiile, sa fie petrecerea mai colorata.
Cat se intamplau toate minunatiile astea, sotioara s-a indeletnicit cu prepararea unor crutoane, care au mers numai bine cu produsul finit. Tot ei i-am delegat potrivirea gustului cu sare si piper. Dupa ce s-a intamplat si trebusoara asta, am aruncat in oala si aromaticele si cam asta a fost.
Eu am mai adaugat si niste smantana (optional, fiecare in farfuria lui sau ei, dupa caz). Am auzit sa se mai pot adauga si cubulete de cascaval. Pare interesant, o sa incerc data viitoare.
Cate 2 portii am ras amandoi aseara. A iesit buna, dar, precum spuneam, asteptam cu nerabdare rosiile din gradina lui
padre. Din 4 rosii de-alea fac ditamai supa.