bucatareala de weekend

In weekendul care tocmai s-a incheiat am bucatarit la greu. De cateva saptamani, ne-am facut un obicei. Impreuna cu sotioara ne gandim ce vom manca saptamana viitoare si pregatim in weekend mancaruri care tin cateva zile fara probleme, astfel incat sa nu fie nevoie decat sa punem ceva la incalzit cand ajungem acasa. In felul asta evitam si cumparaturile la impuls prin super si hipermarketuri, care sunt inevitabile cand pornesti la shopping cu burta goala.


Asadar, sambata seara, pe la 8:30, m-am postat in bucatarie si am purces la infaptuirea a 2 feluri de mancare.

Primul a fost un chilli con carne. Aveam niste pulpe superioare de curcan, dezosate (de la ceva curcan crescut de taica-meu la tara). Am preferat sa le tai in bucatele mici, si nu sa le toc. Cu o zi inainte lasarem la umflat niste fasole bruna, tot de la taica-meu. Am pus fasolea la fiert in oala sub presiune, ca sa mearga treaba mai repede. De vreo 2 ani folosim pentru legume, dar si pentru carne, un soi de cosulet care se pune in oala. Avantajul e ca pui numai cca 1 litru de apa in oala, iar ce pui la fiert se face, practic, la abur. Nu mai fierbe in apa, pastrandu-si, astfel, nutrientii, vitaminele, etc.

Deci, am taiat carnea in bucatele mici, cam de 1cm X 1cm. Am curatat si tocat marunt 2 cepe babane si vreo 4 catei de usturoi. Am pus intr-o oala mare vreo 3 linguri de ulei d emasline la incins, si am pus la calit ceapa si usturoiul. Cand au devenit opace am pus deasupra carnea. Cat timp se imprietenea carnea cu ceapa si cu usturoiul, am curatat de pielita rosioare puse de noi la borcan, din recolta proprie. Am folosit continutul unui borcan de 1.7 kg (cred ca 1 kg de rosioare cherry am scos din el). Dupa ce carnea si-a schimbat culoarea, devenind bruna, am pus si un ardei rosu gras taiat bucatele (nu feliute), precum si 2 ardei iuti, taiati marunt. Am amestecat in cratita pana cand mi s-a parut ca s-au inmuiat nitel ardeii, dupa care am pus rosiile. Am mai adaugat si vreo 3 linguri de pasta de tomate si cam jumatate de litru de apa. Am lasat sa fiarba vreo 15-20 de minute, dupa care am adaugat fasolea. Dupa inca vreo 20 minute, cand am vazut ca s-a ingrosat treaba, am mai pus si o jumatate de cutie de porumb, plus condimentele: chimen, coriandru macinat, boia dulce afumata, condimente TexMex si sare. Am mai lasat cca 5 minute, apoi am scos si niste patrunjel din congelator si am pus o mana generoasa in oala.

A iesit foarte bun, nu extraordinat de picant, dar foarte satios.

Asadar, ingredientele pentru chilli con carne:
  • carne de curcan - cca 500g
  • fasole fiarta - cca 700g
  • 1 ardei gras
  • 2 ardei iuti
  • 2 cepe
  • 4 catei usturoi
  • 1/2 cutie porumb
  • 1 kg rosii (preferabil fara pielita)
  • 3 linguri pasta de tomate
  • 3 linguri ulei de masline
  • condimente TexMex
  • sare
  • 1 lingurita chimen, preferabil macinat
  • 1 lingurita coriandru macinat
  • 1 lingurita boia dulce afumata
  • coriandru proaspat (eu n-am avut, asa ca am pus patrunjel)

Dupa ce am terminat cu chilli-ul, am executat si o ciorba de fasole. Asta e simplu de facut, asa ca nu voi intra in detalii. Ingredientele au fost:
  • fasole fiarta
  • adrei gras
  • ceapa
  • morcov
  • pastarnac
  • marar proaspat
  • rosii
  • sare, piper, boia dulce
  • bors proaspat
Am terminat cele doua feluri de mancare pe la 11:30 noaptea.

A doua zi, duminica, aveam planuri mari cu un pui. Sambata, cand am ajuns acasa, am spalat puiul si am mai curatat la el ce mi s-a parut inestetic, l-am intepat prin zonele mai carnoase cu un cutit, dupa care l-am pus intr-un vas mare cu saramura (eu am pus 2 linguri de sare de mare, neiodata, la 1,5 litri de apa) in asa fel incat sa fie acoperit complet, si l-am dat la frigider ca sa absoarba saramura aia peste noapte. Asta e o chestie pe care a vazut-o sotioara la o emisiunea de-a lui Heston Blumenthal, si, sincer, e o idee foarte buna. Puiul a iesit absolut delicios.

Duminica pe la 10:30 am scos puiul din saramura si l-am uscat cu doua prosoape de bumbac, pe care apoi le-am dat la spalat, evident. Am uns puiul cu putin ulei, apoi am presarat pe el piper negru macinat, boia dulce si ceva praf de usturoi. L-am masat pana s-a facut roscovan pe toate partile, dupa care l-am tras in teapa de la rotisorul aragazului si l-am pus la invartit. Daca procedati asa, nu uitati sa puneti sub pui o tava cu apa, pentru 2 motive: aburul creat ajuta carnea sa nu se usuce, iar grasimea si sucurile care se scurg din pui pe toata durata rotisarii nu ajung aiurea prin cuptor, ci in tava respectiva. Daca e nevoie, mai completati cu apa, ca se mai evapora.

Dupa vreo 2 ore a fost gata puiul, deci la marele fix, ca ii invitaseram la masa pe bunicii bebelinei (cei din partea mamei) la ora 1, si venisera oamenii cu foamea in buzunare.

Cat au socializat ei cu nepotica, m-am ocupat de garnitura care a constat din broccoli, ciupercute si ardei gras.

Broccoli-ul l-am desfacut in bucatele, pe care le-am oparit scurt (vreo 3 minute). Ciupercile le-am sotat cu un pic de ulei de masline, sare si piper. Se lasa cu capac pana lasa zeama, apoi se amesteca din cand in cand pana se fac maronii si dispare lichidul. Ardeii i-am taiat suvite de cca 5 mm si i-am tras la tigaia wok cu ulei de masline, putina sare de mare si oregano uscat pana s-a inmuiat putin pulpa iar coaja a capatat niste nuante de brun. In cca 15 minute au fost gata toate legumele.

Pont: cotoarele de la broccoli le-am curatat, le-am taiat in bucatele de cca 3 cm lungime si de grosimea degetului mic si le-am sotat impreuna cu ardeii

Am asezat puiul in mijlocul unui platou rectangular si l-am incadrat cu ardei si ciupercute. Broccoli-ul nu a mai avut loc pe platou, asa ca a beneficiat de un bol separat.

Masa asta fost acompaniata de ceva vin adus de bunici.

Pentru weekend-ul asta avem in plan, pe langa altele, niste ficatei cu sos de rosii si o reeditare a pulpelor de pui cu crusta de seminte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu