End game pentru Trei Sarmale

Sincer sincer, chiar ma intrebam cand va veni momentul asta. Pacat, mare pacat...

"Demolarea hanului Trei sarmale din Bucium a generat un val de comentarii negative pe rețele de socializare.

Ieșenii reclamă în special distrugerea unei embleme a Iașului, cu un trecut istoric extrem de bogat, și modul în care a fost dărâmată clădirea. Din imagini pare că nu s-a luat nici un fel de măsuri de protecție.

Arhitect Iulian Nicolau, consilier, președinte comisie Urbanism:  Hanul Trei Sarmale a fost demolat ABUZIV fără să existe Autorizație de Demolare, conform consultărilor avute cu Direcția de Arhitectură a Primăriei Iași! Fac un apel către factorii de justiție abilitați să intervină imediat pt a reinstaura supremația legii în Municipiul Iași!

Actorul Ion Sapdaru: Buna Dimineata !  ''TREI SARMALE'' NU MAI E !
Inca o legenda a Iasilor a luat sfarsit .
Hanul '' Trei Sarmale '' a fost demolat asta noapte . 
Nu vreau sa fac o paralela ironica , nu e cazul in zilele astea . 
'' Trei sarmale'' a fost primul local din Iasi in care am fost acum 33 de ani . Eram intr-o delegatie de actori basarabeni si vizitam locurile celebre din Iasi . Dupa ce am fost la ''Plopii fara sot'' am venit la celebrul han . Am primit , desigur, cele 3 sarmale moldovenesti , care mi s-au parut cele mai bune mancate vreodata si un pahar de vin de Bucium , bun si acela pana la Dumnezeu . Apoi ne-am plimbat prin crasma , cineva aratandu-ne cam la ce mese ar fi stat candva  : Vasile Alecsandri , Mihail Eminescu , Ion Creanga , Pastorel Teodoreanu , Octav Bancila ...
 Mai tarziu , am aflat ca ''Trei sarrmale'' era frecventat si de actorii Teatrului National . I-a avut musterii pe Nicolaie Suba , Constantin Ramadan , Bruno Braeschi , Ion Sava , Teofil Valcu ... 
Am citit aseara tot ce am gasit pe net din istoria hanului de la 1675 pana mai incoace . Povestea lui are multe momente dramatice dar intotdeauna efemerii lui stapani gaseau solutii pentru al salva . Cu exceptia contemporanilor nostri . Am niste banuieli ca demolandu-l habar n-aveau de glorioasa istorie al acestui loc emblematic din Moldova de alta data . 
''Nu aruncați mărgăritare în fața porcilor, altfel le vor călca în picioare și apoi se vor întoarce împotriva voastră”.
Sunt azi foarte trist . 
Hanul " Trei sarmale''

Sorin Bocancea, profesor universitar: Văd pe aici o mare tristețe față de demolarea Hanului „Trei sarmale”. În realitate, a fost pusă la pămând o clădire care a adăpostit vestitul han, clădire cu o vechime de doar 50 de ani. Clădirea era un pericol și arăta și foarte prost. Acolo nu a mai funcționat hanul de peste zece ani. Hanul a fost „pus la pământ” de atunci; acum, doar o clădire inutilizabilă în care a funcționat.  Știu că și-au disputat proprietatea pe teren și pe clădire vreo trei părți. Nu mai știu cine a avut câștig de cauză. Oricum, acolo e proprietate privată și proprietarii vor face ce doresc. Se va construi acolo ceva similar? Foarte bine! Nu? Iar foarte bine. Atât timp cât se vor respecta normele urbanismului nu ar avea nimeni a se plânge. 

Dar ce se va construi aici?

Singura autorizație de construire emisă de Primăria Iași în cazul proiectului de la Hanul Trei Sarmale datează din decembrie 2021. „Reparații capitale, refuncționalizare, extindere Han Trei Sarmale, amenajare parcări, sistematizare incintă, împrejmuire teren proprietate”, se arată în autorizația 750/2021. În actul de autorizare se specifică că se va interveni asupra clădirii Hanului, dar nu este prevăzută o demolare. 

Poliția Locală s-a autosesizat cu privire la demolarea hanului și modul în care această intervenție a fost făcută aseară și, în prezent, sunt efectuate verificări cu privire la documentația de urbanism. În același timp, primarul Mihai Chirica a anunțat o conferință de presă la ora 13.00 pe tema Sărbătorilor Pascale, dar, cel mai probabil, va fi abordat și subiectul Hanul Trei Sarmale. Între timp, demolarea clădirii a stârnit un val de reacții negative în mediul online.

În oferta de vânzare Integra Business este prevăzută modernizarea clădirii: „Proiectul păstrează elementele arhitecturale tradiționale moldovenești, dar presupune o extindere semnificativă a hanului, triplându-se practic capacitatea acestuia. Suprafața construită desfășurată a hanului va fi de 3.842 mp. La mansarda hanului, în suprafață de 1031 mp sunt prevăzute 16 camere și 3 apartamente, amenajate în același stil tradițional românesc, dar la un confort de 4 stele. Extinderea hanului va însemna și un al doilea restaurant cu o intrare complet separată, menit să deservească clienții hotelului și pentru mese festive."

Sursa textului: Ziarul de Iasi

Inca un articol, pe acceasi tema, din BZI.

Video aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu