Sambata pe la orele pranzului, cat statea sotioara cu bebelina, am gatit si-o sorbitura: supa crema de ceva legume cu niste ciuperci. Poze nu-s, asa ca cine vrea sa recreeze reteta va trebui sa se bazeze pe fler si imaginatie.
Ingrediente folosite:
o treime de radacina de telinaProcedura:
un pastarnac
un morcov baban sau 2-3 mai marisori
o cutie de rosii fara pielita (le-am mentionat si aici)
3 catei de usturoi
o treime de tulpina de praz
vreo 2 litri de apa
15-20 de ciupercute champignon
sare, piper, boia dulce
sos de stridii
harissa
marar proaspat (eu am avut din congelator)
ulei de masline
1. Taiat prazul rondele si pus la calit intr-o cratita in care exista ulei de masline infierbantat. Se amesteca.
2. Taiat vreo 10 codite de ciupercute rondele si adaugat peste praz, impreuna cu usturoiul maruntit. Se amesteca.
3. Taiat telina, prazul si morcovul cubulete. Rasturat radacinoasele peste praz. Se amesteca.
4. Rasturnat rosiile, marintite nitel, peste prazul si radacinoasele de mai sus. Se amesteca.
5. Se pune apa si de lasa sa fiarba pana cand se inmoaie bine radacinoasele.
6. Se taie ciupercutele cat mai fin, si se pun intr-o tigaie in care exista niste ulei de masline infierbantat. Se soteaza. Cand sunt aproape gata, se adauga cca o lingura de sos de stridii si cam o lingurita de harissa (sau mai mult, dupa gust. sau mai putin, tot dupa gust). Se lasa sa forfoteasca putin.
7. Cand au fiert cele din cratita, se opreste focul si se paseaza. Recomand folosirea unui blender vertical. Cu grija, ca zeama aia e clocotita.
8. Dupa finalizarea blenduirii, se adauga ciupercutele sotate, mirodeniile, mararul, si se lasa sa dea un clocot.
9. Se potriveste gustul cu sare si piper, si se lasa sa mai zaca pe aragaz (nu pe flacara) vreo cateva minute.
10. Se transfera in boluri/farfurii adanci intru ingurgitare si se serveste cu felii de bagheta sau, pentru cine are, cu crutoane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu