Din pacate am aflat abia astazi despre asta. Sper din tot sufletul ca majoritatea barbatilor au facut ieri macar un gest frumos pentru sotiile sau iubitele lor. Sper ca a fost o zi in care, daca nu le-au luat flori, macar le-au spus, din tot sufletul, "te iubesc".
In continuare, un text preluat de aici:
"Violenta de gen este una dintre cele mai grave incalcari ale drepturilor omului si imbraca forme diferite – de la abuzuri la violuri, de la avortarea fetusilor feminini la mutilarea genitala. In intreaga lume, o femeie din trei este victima a acestor tipuri de violenta. Pentru eliminarea violentei impotriva femeilor e nevoie de actiuni in toate aspectele vietii sociale in fiecare zi. In prezent exista 89 de state care au o forma de prevedere legala privind in special violenta in familie, iar violul marital poate fi pedepsit in 104 tari; 90 de state au o forma de prevedere legislativa impotriva hartuirii sexuale, iar 93 au legi impotriva traficului de fiinte umane.
Romania se numara printre statele care condamna violenta in familie, violul marital, hartuirea sexuala si traficul de fiinte umane si face progrese importante in fiecare an in aplicarea acestor legi. Violenta in familie ramane insa o problema de amploare nationala: conform Studiului Sanatatii Reproducerii din 2004, o femeie din trei a fost victima violentei verbale sau fizice a partenerului de viata iar in 2006 151 de persoane au decedat ca urmare a actelor de violenta in familie.
Una dintre cele mai mari actiuni internationale care atrage atentia asupra faptului ca violenta impotriva femeii este o incalcare a drepturilor omului este campania “16 zile de activism impotriva violentei de gen”, organizata din 1991 de Center for Global Leadership. Actiunile se desfasoara intre 25 noiembrie si 10 decembrie (Ziua internationala a drepturilor omului), cuprinzand si Ziua mondiala de lupta impotriva SIDA (1 decembrie) si Comemorarea masacrului de la Montreal (6 decembrie – data la care, in 1989, 14 studente la Politehnica au fost impuscate de un barbat care s-a considerat nedreptatit de intrarea femeilor in domenii profesionale de traditie masculina).
UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie a sustinut de la inceput aceasta cauza si in activitatea sa de-a lungul anilor a gasit diferite metode de a lupta pentru a elimina violenta impotriva femeii: luand atitudine impotriva disparitiei fetelor (prin selectie prenatala si pruncucidere), oferind tratament si asistenta victimelor violentelor sexuale si celor ale violentei in familie, pregatind politistii sa combata violenta in familie, oferind adapost fetelor care refuza casatoria impusa, asistand femeile din taberele de refugiati, sustinand initiative locale in toata lumea si militand pentru sisteme legislative care sa protejeze drepturile femeilor.
Mai multe detalii despre formele de violenta impotriva femeilor si felul in care actioneaza UNFPA pentru eradicarea violentei gasiti la http://www.unfpa.ro/ si http://www.unfpa.ro/presa/com_presa/saisprezece."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu