afumaturi de Pasti

Pentru ca de ce nu? 😋

Am dat total intamplator peste reteta de pulpe superioare de pui afumate a d-lui Adrian si am zis ca ar fi o idee buna sa am niste afumaturi proaspete de Pasti, pe langa ce am afumat asta iarna.

Asadar, vineri 11 aprilie, pe la orele 18, am pus carnea la saramura. Pentru ceva mai multa aroma si culoare (de gustibus not disputandum), am plusat si cu niste cimbru, usturoi pudra, piper proaspat macinat si niste boia dulce. Am decis sa o las la saramura un pic mai mult de 12 ore, pana sambata dupa pranz.

Astazi, sambata (12 aprilie), am scos carnea, as sters-o cat am putut de bine si m-am pus pe treaba.

Pasul 1: Dupa ce am legat pulpele, le-am insirat pe vergelele din afumatoare. Am avut 16 bucati.

Pasul 2: Am oparit 5-6 minute pulpele, in doua transe de cate 8.

Pasul 3: Am dat drumul la caldura si, cand temperatura a ajuns, conform indicatiilor d-lui Adrian, pe la 95-100 de grade, mi-am setat o alarma la 2.5 ore si le-am lasat in pace. De ce 2.5 si nu 2, ca in film? Pentru ca am vrut sa fiu sigur ca se coc bine. Nu am experienta d-lui Adrian, si nu am vrut sa risc sa obtin niste pulpe probabil aspectuoase la exterior dar in sange la interior. Asa ca am mai adaugat inca o jumatate de ora la coacere.

Asa aratau dupa o ora si un pic:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asa aratau la finalul celor 2.5 ore:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasul 4: Dupa cele 2.5 ore, am dat drumul la generatorul de fum (am folosit o combinatie de fag cu mar, a dat rezultate bune la afumaturile din iarna) si am mai lasat inca o ora si-un sfert.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasul 5: Fin de partie! O ultima verificare, a temperaturii din interiorul pulpelor: 73 de grade, ca in filmul d-lui Adrian. Gata! Oprit tot, scos pulpele si dus in magazie, la odihna! Testul gustului se va da abia duminica viitoare, in prima zi de Pasti. Sper sa fie OK 😊


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paste fericit tuturor! 

LE: Dupa 24 de ore de odihna la rece, in magazie


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LLE: Gustul e grozav, iar pulpele au fost apreciate (am primit laude chiar si de la taica-meu, care afuma de ani de zile - alta metoda, ce-i drept, dar ii ies niste chestii de te lingi pe degete!). Multumesc d-lui Adrian, pe aceasta cale, pentru idee si indicatiile mai mult decat utile.

Niciun comentariu: