Nu stiu cine a inventat denumirea asta, nici daca e brevetata. Eu o stiu de la soacra-mea, si desemneaza o tocana/mancarica/ceva de umplut stomacul confectionata din ce mai gasesti prin frigider si/sau camara.
In cazul vinovatei de duminica: ciuperci champignon, masline Kalamata, cartofi, pastarnac, morcovi, ceapa, ardei gras, ulei de masline, boia dulce, rosii (a fost ultima punga de rosii taiate din congelator), fulgi de ardei iute rosu, sare, piper, usturoi, patrunjel proaspat, apa.
Taiat legumele bucati mici. Legumele=cartofi, morcov, pastarnac.
Taiat ceapa si ciupercile felii cat mai subtiri. Pus la calit in niscaiva ulei de masline. Rasturnat peste mixtura usturoiul tocat si niste fulgi de ardei iute rosu. Amestecat.
Adaugat cartofii, rosiile, pastarnacul, morcovii, ardeii. Pus apa fierbinte peste toate astea cat sa le acopere, plus inca un deget peste. Amestecat bine si lasat la clocotit.
Urcat in masina si deplasat pana la magazinul "de cartier" dupa cola, inghetata (pentru sotioara), paine si, daca tot s-a gasit, patrunjel proaspat.
Ajuns acasa, amestecat din nou. Lasat sa fiarba bine, verificat din cand in cand. Exprimat regrete ca s-a terminat uischianu'. Recurs la vin alb (bun vin, multumim nasu'!).
Verificat fiertura: OK. Adaugat un pumn zdravan de masline. Tocat patrunjel, potrivit de gust cu boia, sare si piper, si rasturnat patrunjel tocat in oala. Inchis focul.
Anuntat sotioara ca e gata. Primit instructiuni de repartizare a cate o portie la racit in farfurii adanci. Executat. Mers afara la bidonul cu muraturi si extras castraveti si patlagele. Intors in casa, taiat numitele muraturi in bucati, pentru usurinta servirii.
Servit mancare la sotioara flamanda. Si la subsemnatul.
A fost bun.
4 comentarii:
Eu am reteta clasica cu orez cu bob lung si ce se mai gaseste prin casa. Calesc legumele si le amestec cu orezul fiert si scurs. Le prajesc un pic impreuna si in functie de ce legume am avut prin frigider si daca se preteaza, amestec niste sos de soia si o lingura de curry. Pofta buna :D
daaaa...orezul si sosul de soia si curry-ul...buni prieteni.
hai sa-ti mai servesc si eu una :-) mix legume congelate din Auchan (cred ca cel pentru tocanita de ciuperci) cu orez. pui cam jumatate de kg intr-o tigaie pentru care ai si capac (eu folosesc o tigaie cu peretii drepti, are cca 7-8 cm inaltime, cu capac de sticla), pui peste legume cam o jumatate de cana de orez, ceva condimente, o cana de apa, si lasi la foc mic pana se duce apa de tot. pe urma te mai joci cu sosul de soia, dupa bunul plac. e o chestie care se face practic singura, nu ai prea multe de intreprins pe langa aragaz. cantitatile de mai sus ar trebui sa ajunga pentru 3-4 portii.
Daaaa, fac si-asa. Mai e bun mixul mexican pentru reteta asta :D
Si la sfarsit poate mai adaug niste fasii de carne de pui sau de vita fripte pe gratar (mai mult pentru sot, eu nu-s prea buna prietena cu carnea)
Iar cand nu mai am chef de orez, il inlocuiesc cu paste de orez (stiu, sunt fan orez :)) )
rice noodles get 2 thumbs up from me :-)
Trimiteți un comentariu