cersetoria in Romania

Daca ati vazut Filantropica, atunci stiti despre ce vorbesc. Cersetoria la noi e o industrie, aproape ca oricare alta. Exista angajati si angajatori. Atata doar ca nici unii, nici altii nu platesc taxe si impozite la stat. Numai "angajatii" platesc "taxe" celor care-i angajeaza. In general, cersetorii sunt foarte bine organizati, si tot in general, sunt si cunoscuti de fortele de ordine.

Bineinteles, exista si freelanceri, dar in mod cert nu la fel de numerosi. Un experiment interesant a fost facut de un reporter al cotidianului Evenimentul de Iasi. Rezultatul: cateva concluzii simple. De pilda: daca nu te cunosc cei din fortele de ordine, risti sa fii amendat (a se citit vamuit sau impozitat) si dus la sectie, unde, probabil, ti se va explica frumos ca de-acum te vei afla sub aripa protectoare a agentilor, care te vor intreba de sanatate doar asa, periodic. O alta concluzie, cea mai importanta in opinia mea, este ca un cersetor, mai ales daca e independent, poate castiga intr-o zi (ca sa nu mai zicem intr-o luna!!!) o suma chiar frumusica, neimpozabila, in timp ce fraierii ca noi (adica platitorii de taxe si impozite, cetatenii cinstiti ai Romaniei) stau si-si tocesc coatele in birouri, isi neglijeaza familiile si viata personala pentru un banut in plus stors de la angajatori. Totul e sa gasesti locul potrivit si ca pe-acolo sa treaca oamenii potriviti.

Personal, nu incurajez cersetoria. Foarte rar bag mana in buzunar ca sa "miluiesc" pe cate cineva. Prefer, daca am la mine, sa dau amaratului / copilului ceva de mancare, pentru ca stiu ca asa contributia mea va ajunge in burta lui/ei, si nu in buzunarele mai stiu eu carui shmenar care isi cumpara Mertzan / Bemveu (a nu fi inteles gresit, tot respectul pentru cei care au asa ceva DAR dobandit prin munca cinstita. Sunt, intr-adevar, niste masini pentru cei care reusesc, ca sa parafrazez o reclama) din banii stransi de "angajatii" lor.

Plus ca, sincer, sunt perfect de acord cu replica lui Dinica din filmul mentionat la inceput: "Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana!". Deci, de ce as da pomana unuia care vine sa ma sacaie cu "da-mi, da-mi"?

Niciun comentariu: