cate capete, atatea gusturi - scutecele textile

Unora le place jazz-ul. Altora micii. Altii sunt raw-vegani.

Noi suntem de partea scutecelor textile. Cam un an de zile fetita noastra s-a "delectat" cu scutece de unica folosinta (UF), mai intai de la Huggies, apoi Libero. Colaborarea a fost destul de buna, aproape fara iritatii (au mai fost unele, dar nu de la scutece, ci, in general, pe fond de eruptii dentare).

Totusi, de vreo cateva luni, fetita noastra se lafaie in scutece textile Little Lamb, Hedgies, Bambooty, Charlie Banana, Baba+Boo, Tots Bots, si ... sigur imi mai scapa ceva. Aici sotioara m-ar putea completa. Mi-au intrat si mie in vocabularul asociat bebelinei cuvinte precum "scuteceala", "cover", "liner" sau "insert". A, si "stripping", cum sa uit de asta? :-D

Ce-i drept, e si foarte simpatica cu cate un scutecel cu print de albinuta sau de buburuza. Iar ea se simte foarte bine, si ii place sa se admire in oglinda la fiecare scutecel nou achizitionat.

Scutecele textile sunt o investitie. In conditiile in care unul de calitate (am avut ocazia sa facem comparatia intre cele de calitate si cele mai low-cost) are pret cam cat un pachet mare de UF-uri, scuteceala asta trebuie privita ca o investitie.

Dar, in primul rand, este o investitie in bunastarea si confortul copilului. Toate UF-urile, fara exceptie, contin granulele alea care absorb umezeala. Granulele respective sunt nitel cam chimice, dioxina din ele fiind cea mai naspa. Asta a fost unul dintre motivele majore pentru care am ales sa renuntam la UF-uri si sa mergem pe drumul textilelor. Si, sincer, nu regretam catusi de putin. Plus ca, daca am inteles bine, utilizare unui singur scutec textil echivaleaza cu utilizarea a cca 900 de UF-uri. Asta inseamna cam 12 pachete de scutece Libero a 72 de bucati. Destul de mult, zic eu. Si, cica in cei 2-3 ani cat un bebe sta cu scutece, se aduna o cantitate considerabila de UF-uri (1-2 tone!!!) care, pe deasupra, mai sunt si aproape nedegradabile. Niste "fun facts" se gasesc aici.

Avem, deci, si o parte eco-friendly. Noi suntem de parere, si fara sa ne laudam, ca participam, intr-o oarecare masura, la ecologizarea planetei. Prin faptul ca nu mai folosim UF-uri, nu mai contribuim la tonele alea de deseuri.

Un alt avantaj e ca, daca ne-om hotari sa ii facem bebelinei o fratioara la un moment dat, stocul de scutece e asigurat. Majoritatea sunt dotate cu o sumedenie de capse care permit ajustarea lor in functie de dimensiunile copilului, inclusiv rabatarea partii din fata ca sa nu deranjeze buricutul unui nou-nascut.

Mai sunt si alte argumente pro. Pentru mine astea-s cele mai importante. Cica este si o glumita despre mamicile care folosesc textile pentru copiii lor.
How do you know a mom uses cloth diapers?
Don't worry, she'll tell you.

Ce ma amuza pe mine este competitia asta intre mame (in care a cam intrat si sotioara, chiar daca mai timid si nu recunoate) cu "cine are mai multe" si "cine are cele mai misto printuri". E chiar distractiv sa vezi cum isi pun pozele pt FB cu textilele fie aranjate in teancuri, fie unul langa altul, ca soldatii la parada. Adica ceva de genul:

















sau
















(Should I be worried?!)

Si, in spiritul celor de mai sus, niste chestii amuzante:






































In alta ordine de idei, dar tot legat de asta, saptamana asta e Saptamana Scutecelor Textile, eveniment care, la Iasi, e organizat de Parentis. Iaca si un afis:




















Scuteceala placuta!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Esti "di vis"!!!

Te iubesc de nu mai pot "eu"!!!!

Ju

Anonim spunea...

:)) clar esti iubibil si simpatic. Cam asa ar fi scris si sotul meu. Bravo, misto articol!

Euro spunea...

sa curga aprecierile! multumesc :-)

Euro spunea...

@Ju: I know! Same here :-*