La începutul anului 1941, NKVD a lansat zvonuri potrivit cărora sovieticii ar fi permis trecerea graniței în România. Drept urmare, la 1 aprilie 1941 un grup mare de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului (Patrautii de Sus, Patrautii de Jos, Cupca, Corcesti, Suceveni), purtând în față un steag alb și însemne religioase (icoane, prapuri și cruci din cetină), a format o coloană pașnică de peste 3.000 de persoane, și s-a îndreptat spre noua graniță sovieto-română. În poiana Varnița, la circa 3 km de granița română, grănicerii sovietici i-au somat să se oprească. După ce coloana a ignorat somația, sovieticii au tras în plin cu mitraliere, încontinuu, secerându-i. Supraviețuitorii au fost urmăriți de cavaleriști și spintecați cu sabia.Sursa: Wikipedia
După masacru răniții au fost legați de cozile cailor și târâți până la 5 gropi comune săpate dinainte, unde au fost ingropați, unii fiind în viață încă: bătrâni, femei, copii, sugari - vii, morți sau muribunzi. Două zile și două nopți s-a mișcat pământul în acele gropi, până toți și-au dat duhul.
Câțiva, „mai norocoși”, au fost arestați de NKVD din Hliboca (Adâncata) și, după torturi înfiorătoare, au fost duși în cimitirul evreiesc din acel orășel și aruncați de vii într-o groapă comună, peste care s-a turnat și s-a stins var.
Ca fapt divers (desi e chiar reprobabil), niciun inalt oficial roman (gen presedinte sau prim ministru) nu a participat, anul asta, la comemorarea acestui "eveniment". A fost doar un parlamentar, care a ajuns doar la sfarsitul ceremoniei, pentru ca a fost retinut, spune el, cinci ore in vama ucraineana, fara a i se da vreo explicatie.
Exista si un documentar, realizat de TVR impreuna cu MAE.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu