probabil o sa-mi aprind paie-n cap

Imi asum asta. Nu vreau sa fac apologia nimanui, nici a vreunui primar sau preot, nici a vreunui regim sau curent politic. Dar, vazand ce se mai inflameaza lumea zilele astea fie din cauza clopotului lui Baniel, fie pe seama iepurilor primaritei Firea, atata zic: chiar ati uitat cum era inainte? Va e dor de Mos Gerila din Oraselul Copiilor? Era mai bine atunci, sau ce?
Niciun stat, niciodată în istoria lui, nu a trăit pierderi precum cele provocate de vestitul plan ceauşist de sistematizare, care a dus la dispariţia a peste 40.000 de construcţii-locuinţe, edificii administrative, monumente de artă şi cultură, mânăstiri şi biserici.[...]
Au fost demolate Arhivele Statului, iar singura ctitorie al lui Mihai Viteazul din Bucureşti, mânăstirea Mihai Vodă, a fost mutilată, clopotniţa şi biserica fiind ascunse prin translare în spatele blocurilor comuniste.[...]
În doar câţiva ani, Bucureştiul, oraşul cu o istorie veche de peste cinci secole, a devenit un uriaş şantier socialist pe care cuplul Ceauşescu şi-a scris propria pagină de istorie. Dincolo de realizările socialismului, să nu uităm că Bucureştiul de astăzi s-a înălţat cu un preţ uriaş: acela al distrugerii patrimoniului.
Reveniti-va!

Foto: Manastirea Vacaresti, "ridicată de domnitorul Nicolae Mavrocordat, 1716-1724 [...] cea mai mare mănăstire din sud-estul Europei și cel mai important lăcaș de cult al religiei creștin ortodoxe". Rasa de pe fata pamantului in 1987.

Sursa: stelian-tanase.ro

Niciun comentariu: