Biblioteca Nationala a Romaniei

Am vazut aseara o editia e amisiunii Reporter Special de la Antena 3. Se chema "Biblioteca nationala, caut casa". Era vorba despre Biblioteca Nationala a Romaniei care a cam ramas fara spatii pentru depozitarea cartilor. Cica e a 2-a biblioteca nationala ca marime din Europa, dupa cea a Frantei, dupa numarul de titluri. Caldirile in care mai erau depozitate carti au fost, rand pe rand, retrocedate proprietarilor de drept (persoane fizice sau juridice), punand BNR in imposibilitatea depozitarii, in conditii optime, a tezaurului nostru scris.

Unul dintre depozitele in care BNR inca isi mai tine carti e o cladire cu bulina, subreda, plina de igrasie, umezeala, sobolani si "pazita" de o singura persoana. Alte cladiri inca in posesia BNR si care functioneaza pe post de depozite sunt inchise cu lacate, punand astfel cititorii in imposibilitatea de a avea acces la cartile aflate acolo.

O situatie triste e si cea a manuscriselor rare, precum ar fi prima biblie in limba romana, care sunt depozitate in conditii improprii, si care sunt, asa cum am vazut aseara, macinate de diverse ciuperci, de umezeala si de nepasarea diversilor ministri ai (in)culturii.

In anii pre-decembristi, Ceausescu a demarat constructia noului sediu al BNR. Au trecut cca 30 de ani de atunci, si nici in momentul de fata acea cladire nu esta gata. A fost insa folosita, in stadiul in care e acum, pentru turnarea unor scene din filmul Mirrors (un film horror chiar bunicel). A fost subiect de discordie pentru cateva guverne anterioare guvernului Boc, Nastase insusi dorind acea cladire pe post de nou sediu al guvernului. Se pare ca lui George Pruteanu i se datoreaza faptul ca Nastase nu si-a dus planul la indeplinire. Pruteanu s-a opus vehement schimbarii destinatiei cladirii, si sincer, bine a facut. Atata doar ca "Bombonel" s-a suparat si a mers pe principiu "daca nu-i a mea, nici a ta sa nu fie", asa ca, in continuare, noul sediu al BNR ramane ca o casa bantuita pe malul Dambovitei.

Ei bine, toate astea se intampla intr-o Romanie a secolului XXI, intr-o Romanie membru UE, intr-o Romanie in care unele sume folosite pentru imbuibarea "elitei politice" ar putea fi redirectionate catre finalizarea acestei cladiri, sau catre alte locuri unde nevoia de fonduri se simte stringent. Sincer, cred ca ne indreptam cu pasi repezi catre a deveni o natie de oligofreni, de inculti si de agramati, in care incultura promovata prin intermediul manelelor si a invatamantului de proasta calitate va transforma generatiile viitoare intr-o turma demna de un cioban cu 2 clase primare, o ghioaga si comportamment de neandertalian.

Niciun comentariu: