drama pensionarului roman

Motto: Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia.

Locatia: Cartierul Tatarasi, undeva pe strada Han Tatar. Acum cateva zile, un loc viran, napadit de arbori, arbusti, buruieni si gunoaie era atacat cu abnegatie de cativa omuleti inarmati cu drujbe. Azi am vazut ca pe locul respectiv evoluau un excavator si vreo 3 basculante, cu scopul evident de a aduce locul respectiv, initial sub forma de damboc, la nivelul solului.

Personaje: Niste pensionari, 2 la numar.

Fragment din discutie:
"I-am intrebat: ce faceti aici? "Sapam" Atata mi-au zis, nu mi-au zis pentru ce..."
Din glasul lui razbatea atata frustrare, incat m-as mira sa nu fi avut domnul cu pricina, in momentul acela, 2-3 unitati mai mult la tensiune.

Problema cu pensionarul roman esta ca trebuie sa stie tot. Cand duci gunoiul, de ce-l duci, ce ai in punga, ce masina ti-ai luat si de ce, cati copii ai si unde-s, cand pleci la mare si cand te intorci si cati bani ai cheltuit, ce-ti fac rudele, ce ai mancat, cand ai tras ultima data apa la baie si de ce ai tras-o de 3 ori consecutiv, etc.

Pensionarul roman sta gura-casca pe pod, uitandu-se la echipa care lucreaza la malul Bahluiului si emite ipoteze asupra modului de desfasurare a lucrarilor. Pensionarul roman e fierar-betonist, excavatorist, inginer de drumuri si poduri, politician, antrenor, e the father of all knowledge. Pensionarul roman se vrea un fel de Dumnezeu pe pamant. Trebuie sa fie prezent peste tot si sa stie tot.

Esecul in infaptuirea unuia dintre aceste deziderate se traduce printr-o frustrare si o stare de enervare acuta, dureroasa aproape, care poate transforma si cel mai docil si binevoitor batranel sau matusica intr-o fiara. Daca i se neaga dreptul - constituonal aproape - de a sti, in cazul enuntat mai sus, ce urmeaza sa se faca pe locul ala, intra in fibrilatie. I se incetoseaza vederea, ii creste tensiunea si incepe sa-si scuipe nemultumirea in stanga si-n dreapta.
*****
Cateva minute mai tarziu am auzit pe altul, zicand cu naduf catre tovarasul de plimbare:
Eh, sigur e a unuia care are bani...

2 comentarii:

Cristi spunea...

Pentru ca a fost depasit de situatie si nu mai putea sa supravegheze tot, Dumnezeu a creat batranele din faţa blocului.

Euro spunea...

@Cristi: 2 thumbs up :-))