Între chin și amin

Mergeti si vedeti filmul, sau, cand o aparea DVD-ul, cumparati-l si vizionati-l. E despre o istorie care nu se preda la scoala, despre suferinte si abuzuri bagate sub pres, despre ticalosii si drame despre care nu se vrea sa se stie. E despre o perioada neagra care a intunecat si care a sfaramat multe destine si familii.

Cine are urechi de auzit, sa auda!


A fost o onoare sa ii vad personal pe Bebe Cotimanis, pe Kira Hagi si pe Dragos Stoica. A fost o onoare sa vad filmul la Ateneul din Iasi. M-am bucurat ca s-a facut, in sfarsit, un film despre ororile care au avut loc acolo, si despre care am aflat abia acum vreo 4 ani (1, 2, 3). Am mers la film oarecum familiarizat cu ce urma sa vad, dar tot am fost socat de punerea in scena a cruzimii si ferocitatii cu care erau tratati "banditii".

Unele nume au fost lejer modificate, le-am retinut doar pe ale lui Jurganu (aka Turcanu) si Jibolschi (aka Nicolschi). Alegerea regizorului de a-l distribui pe Ioachim Ciobanu, feciorul renumitului si regretatului Ilarion Ciobanu (unul dintre actorii mei preferati), in rolul lui Jurganu, mi se pare magistrala. Infatisarea, vocea tunatoare (fix ca a tatalui sau - mi-l aduc cu mare placere aminte in rolul lui Gherasim in Toate panzele sus sau al comisarului Roman, sau in rolul lui Traian Brad din filmele cu ardelenii), statura impunatoare, cred ca toate astea l-au recomandat pentru rol. Felicitari regizorului pentru alegerea facuta atat in cazul lui, cat si a celorlator personaje.

Mai multe despre fenomenul Pitesti (celebru pentru "reeducarea" asa-zisilor "dusmani ai ordinii socialiste si a poporului muncitor comunist") gasiti la o simpla cautare pe Google. Ceva materiale (carti, articole) se gasesc si aici, dar sunt muuuult mai multe. Cautati si pe Youtube marturii ale supravietuitorilor (mare parte nu mai sunt printre noi).

Sursa foto: Cinemagia

LE - 12 apr. 2023: Pe 28 aprilie vine la Iasi, IN SFARSIT, si filmul Experimentul Pitesti (tot la Ateneu). Am luat deja bilete si vom merge sa-l vedem si pe acesta. Abia asteptam!

2 comentarii:

Silvia spunea...

Este un film de nota 10, merita vizionat!

Georgiana spunea...

Mi-a placut articolul, big like!