gratar

"Ce pot face / Doua maini dibace?"

Nu stiu cat de dibace or fi, dar le-am pus la lucru, asta e clar. Anul trecut am schimbat vasul de expansiune de la hidrofor. Explodase, pur si simplu. Partea buna a fost ca a explodat pe la guler, asa ca vasul in sine a ramas intreg. Si a stat el asa toata iarna si o bucata buna din vara asta, pana mi-am pus planul in aplicare: sa-l transform intr-un gratar cu capac. Nu ca n-ar fi bun gratarul zidit de mine, dar ala e mare si ca sa fac foc acolo doar pentru cateva frigarui si 2-3 bucati de ceafa...meh! Iar varianta mini-gratarului cumparat acum 14 ani, cand ne-am mutat la casa, deja e meh x 2, pentru ca e mic si deja si-a cam trait traiul.









Asadar, dupa ce am vizionat cel putin 10 clipuri pe YT, cu omuleti care faceau chestii similare (dar din vechi butelii de gaz sau de freon), acum vreo 2 saptamani am inceput treaba. Prima data am dat jos vopseaua de pe vas. Am folosit si decapant pentru vopsea, dar si polizorul unghiular (fai-ul) acolo unde am avut vopsea mai incapatanata. Dupa asta am taiat vasul in 2, pe lungime (ocazie cu care am remarcat ca tabla folosita e mai subtire decat ma asteptam). Cele 2 parti le-am curatat bine-bine pe interior (am folosit Deruginol). Apoi am purces la constructia efectiva a gratarului: din niste bucati de teava ramase de la vechiul balansoar am facut picioarele, iar din alta bucata de teava (de la acelasi balansoar) i-am facut si un mic hogeag, caruia i-am incropit si un micut capacel.

In interiorul partii de jos, pe lungime, am sudat 2 bucati de fier-beton subtire pe care se va sprijini gratarul. Am decupat si o mica usita de evacuare a carbunilor si cenusei, pentru usurinta curatarii. Dintr-un vechi gratar (facut de socru-meu acum niste ani - nici nu stiu daca stateam la casa atunci...) am decupat si injghebat un gratarel care o sa stea pe fundul recipientului, iar pe el va sta jarul - ca sa nu stea direct pe tabla recipientului. 

I-am sudat balamale, manere (unul pentru deschiderea capacului si altul pentru deplasare dintr-un loc in altul, ca sa nu-l iau in brate), precum si un opritor (dintr-o coada de polonic, de inox, pastrata in ideea ca "la un moment dat o sa-i gasesc o intrebuintare") in partea din spate, pe care se sprijina capacul atunci cand il deschid. I-am facut si o gaura unde o sa montez termometrul :-)

Aseara i-am dat si o vopsea (am folosit vopsea rezistenta la temperaturi inalte), doar pe exterior. N-a iesit perfect, dar sper sa-si faca treaba.

O sa ii mai montez si doua incuietori (dupa ce imi vine comanda), ca sa tina gratarul inchis atunci cand il mut de colo-colo.

Proba o sa o fac sambata asta, cu ceva saslac de porc si pui, si poate si niste mici. 

PS: Ca sa nu dau bani pe un aprizator de carbuni, mi-am facut eu unul din ceva tabla zincata pe care o mai aveam prin magazie. Unul cumparat arata cam asa:

 

Mie mi-a iesit asa ceva:

 

Niciun comentariu: