painea, eterna problema a romanului

Daca e seceta: nu se va face graul, pretul painii va exploda. Vai, ce ne facem?

Daca e iarna: suntem inzapeziti, nu putem merge la magazin dupa paine (sau varianta "nu a putut ajunge masina de paine"). Vai, ce ne facem?

Romanul nostru e inca bine inradacinat in mentalitatea de acum 28 de ani: trebuie sa bagi multa paine ca sa umpli matul. N-ai paine, mori de foame! (aici fiica-mea ar veni cu replica "Daca nu bem apa, murim!").

Reluand situatia a doua, cea cu inzapezirea, mie imi vine greu sa inteleg cum niste oameni, fie ei de la tara sau nu, se pot plange de lipsa painii. Nu ai cum ajunge la magazin, sau nu poate ajunge masina la tine, baga in functiune masina de framantat: cele doua maini. Oare chiar nu gasesti prin camara niste faina si, poate, si ceva drojdie sau chiar praf de copt? Sunt sigur ca se poate si fara drojdie, in caz de extrema urgenta. Sau faci turte. It's that simple.

Bun, batranii aia care abia se tin pe picioare sunt exclusi, pe ei nu-i poti blama si probabil ei sunt singurii care chiar merita sa-ti risti sanatatea si viata ca sa le duci niste paine si apa si inca ceva chestii ca sa supravietuiasca. Dar ceilalti? Femei, barbati in toata puterea. N-ai paine? Mananca mamaliga, in pana mea. Nu-ti place mamaliga? Ghinion. Asteapta primavara. A, stai, ca atunci se topeste zapada, vin inundatiile, satul e izolat si iar nu ajunge masina de paine.

Csf, n-ai csf!

Niciun comentariu: