scurte despre puiul nostru

Simt nevoia sa ma laud. Nu cu vreo realizare de-a mea, ci mai mult cu ce a rezultat din eforturile sotioarei si ale mamei mele.

In 2 saptamani cat a stat mama mea la noi ca sa aiba grija de bebelina cat suntem noi la munci, a cam reusit sa o dezvete de scutece. Asta se traduce prin faptul ca fetita noastra scumpa-draga-iubita-adorata-lumina-ochilor-nostri-si-comoara-noastra-cea-mai-de-pret se cere la olita. Bine, fie ca e e nr. 1 sau 2, ea tot caca zice. Dar ce mai conteaza, CERE OLITA! Ceea ce, zicem noi, e super pentru un copil de 1 an si 8 luni. Scutece mai foloseste doar noaptea, dar alea-s doar asa, just in case, ca nu le uda absolut deloc.

Mananca si cere: bibi (bombonele - asa i-am prezentat noi stafidele si alte fructe deshidratate, gen merisor, goji, afine si coacaze; oricum, cand vedea ciorchineii de coacaze de la noi din curte, isi lua viteza spre tufa zicand bibi, bibi, iar samburilor de pepene tot asa le zice, ca-i vede negri si asemanatori cu afinele), tuti (turte facute de mami sau de ba - bunica - in ceaunel, pe aragaz), dii (castravete, fie el proaspat sau murat), titic (laptic), ca (capsuni), mo (morcov).

Pe mami o striga din ce in ce mai des mami, chiar maamiiiii uneori, cand se alinta. Eu, in general, sunt tata, mai rar tati. Dar ce mai conteaza cand vine la mine, ridica manutele si imi zice ba, adica sa o iau in brate. Bunicii sunt bu si ba.

De la mama mea a invatat sa dea mingile de-a dula (desi e mai apropiat de duda ce zice ea).

Seara ne jucam de-a cau-cau. Cere ea. "Ce sa-ti faca tati?" "Cau-cau!" (pentru cine nu stie, e o mica poezioara si un joculet de jucat cu cei mici, implica gadileala: Cau-cau, un' te duci?/La fetita s-o apuci./Si de unde s-o apuci?/Ia de-aici, de-aici, de-aici...). Ca sa nu mai mentionez de reprizele de cucu-bau si de sup-sup (tup-tup, cand se cocoata pe scaunelul ei de 20cm inaltime si sare de-acolo cu manutele intinse, gata sa ma prinda de mana daca se dezechilibreaza).

Recunoaste o parte din animale, dar, daca stau sa ma gandesc bine, numai catelului ii spune oarecum pe nume (cucu), si de curand a inceput sa zica si pui-pui (pentru pui, evident) in loc de pi-pi si gai la gaina, in loc de co-co. Celelalte sunt mau (pisica), ga (gasca), mac (rata), uaaa (tigru/leu), u-u (maimuta - sunetul e acompaniat in 95% din cazuri cu gestul scarpinarii in zona coastelor), sssss (sarpele), mo-mo (ursul), uuuuu (lupul), sup-sup (atat iepurele cat si veverita), co-co (cocos), etc. La crocodil face gestul clantanitului din dinti, ca asa i-am explicat eu ca face crocodilul.

Ii plac Pisicile Aristocrate, Veronica si Happy Feet. Ii place sa se uite la filmuletele cu ea de pe telefoanele noastre, mai ales cand sta pe olita. La cele facute cand era bebe mic face oa-oa :-)

Ii place la baie, mai putin dusul. Chiar cere, baie, si imita gestul de plescaiala care-l face cand e in cada in apa.

Daca ne vede ca ne spalam pe dinti, isi cere periuta si ne imita. Mai mult molfaie periuta, dar e un inceput si asta.

Isi striga pisicile: psss, psss, sau chiar pe nume: Dudi (Boogie) si Ie (Jerry). Se supara cand aude cainele vecinului latrand: cucu...na-na!

Florilor le face mai-mai, si tot asa le si zice.

Nati, scumpa noastra fetita, te pupa mami si tati! (acasa ar fi urmat un mini-dialog intre mine si ea: "Ce ti-a facut tati?" "Pu" - adica pup).


PS: Astazi se implineste un an de cand mi-a spus prima data "ta-ta-ta".

Niciun comentariu: