cateva ganduri

Se pare ca avem un nou presedinte. Iohannis a iesit mult peste Ponta. Am fost sceptic, in sinea mea eram sigur ca o sa iasa Ponta, desi in sufletul meu, speram sa iasa Iohannis.

Ideea generala este ca s-a votat, in mare parte, anti-Ponta. Perfect de acord. Ponta si gasca au facut multe erori, si au reusit sa uneasca romanii in ura fata de PSD. Asta i-a adus victoria lui Iohannis. Bine, cel putin deocamdata, pare sa fie victorie. Pana nu apar rezultatele finale, pana nu sunt validate de CCR, inca nu trebuie sa se culce nimeni pe lauri. Vorba aia: "It isn't over until the fat lady sings."

Dar, presupunand ca totul va fi OK, ca si procesul de la ANI, privind faza aia cu incompatibilitatea, se va finaliza pozitiv, si ca Iohannis se va instala la Cotroceni cu acte in regula, noul presedinte trebuie sa fie constient ca romanii au asteptari mari de la el. Ca niciodata, romanii s-au mobilizat si au spus un NU hotarat la ceea ce au considerat nociv pentru ei. Online-ul a jucat un rol important in acest duel dintre rosii si albastri. O diaspora infuriata de pesedisti a votat cu un om care, spera ei, va face tot posibilul ca Romania sa devina o tara ca afara.

Personal, de la Klaus Werner Iohannis, roman de origine germana, luteran, familist (fara copii, ce-i drept, dar asta chiar n-are importanta), fost (de-acum) primar al Sibiului si actual presedinte al Romaniei m-as astepta la urmatoarele (si nu numai):

- sa aiba coloana vertebrala - romanii asteapta un presedinte ferm, abil, diplomat, un om care sa puna poporul mai presus de orice interes sau ambitie personala

- sa acorde atentie maxima sectorului privat - impulsionarea activitatii firmelor mici si mijlocii prin reducerea taxelor si prin oferirea unor facilitati menite sa stimuleze activitatea lor

- sa stimuleze, prin masuri legale si prin reducerea birocratiei, absorbtia fondurilor europene - cand cineva iti da niste bani pe care nu ti-i cere inapoi, pai ii iei si-i folosesti, mai ales ca ai la ce

- sa acorde atentie dezvoltarii infrastructurii - nu neaparat sa faca X autostrazi, desi ar fi grozav, dar sa dispuna ameliorarea starii drumurilor de la noi. Serios ca te doare sufletul cand vezi si stii cate oportunitati se duc naibii din cauza dumurilor execrabile din tara

- sa fie presedintele tuturor, asa cum s-a laudat in campanie - sub toti presedintii de pana acum, Moldova (ma refer la zona geografica) a cam fost lasata de izbeliste. Nu prea cunosc situatia din alte zone, dar presedintele ar trebui sa fie impartial. Romania e una, si ar trebui, zic eu, ca toate zonele sa se afle, pe cat posibil, cam la acelasi nivel.

- sa faca din Romania o tara cu adevarat europeana - imaginea pe care o avem in lume (si mai ales in Europa) nu poate fi stearsa cu buretele, dar poate fi ameliorata. Ca presedinte, Iohannis are responsabilitatea de a promova o imagine pozitiva, si de a transmite un mesaj convingator in ceea ce priveste valoarea noastra ca membru al UE

- sa promoveze echitatea, dreptatea, verticalitatea justitiei - cine a gresit, sa plateasca. Scurt. Fara interpretari, fara tergiversari, fara "c-o fi, c-o pati, sa vedem"

- DNA sa fie lasat, chiar impulsionat sa-si faca treaba - in asentiment cu ce am scris mai sus. Fie ca-i rosu, fie ca-i albastru, verde sau galben, sa fie tras la raspundere

Ar mai fi multe. Ca si mine, restul romanilor, fie ei sustinatori ai lui Iohannis sau nu, au asteptari de la noul presedinte. Pentru toata lumea este inceputul unei noi ere. Cu totii speram sa vom duce o viata mai buna, ca ne va merge bine, noua, copiilor, parintilor si bunicilor nostri.

Domnule Iohannis, domnule presedinte, poate ce ceea ce am scris aici e putin dezlanat, venind din partea cuiva care nu are veleitati de politician, si nici cunostinte profunde despre jocurile si aranjamentele politice. Dar stiu ca v-am votat cu speranta ca veti fi pentru Romania macar ceea ce ati fost pentru Sibiu. Dorinta mea este sa fiti cu adevarat intaiul gospodar al tarii. Suntem satui de zambete false, de logoree si promisiuni neindeplinite, de iluzii poleite si de discursuri demagogice. Imi doresc o tara frumoasa, in care eu si ai mei sa traim si sa imbatranim cu zambetul pe buze.

Domnule presedinte, dorim sa avem un presedinte bun, un presedinte care sa stea mandru langa orice alt lider al lumii, un Captain Romania, ca sa zic asa, care sa se dedice trup si suflet poporului asta amarat, prigonit prin strainatate si urat de aproape toata lumea. De dumneavoastra depinde, in mare masura, resuscitarea natiunii asteia, care de 25 de ani se lupta sa scoata capul din mocirla.

Domnule presedinte, veti avea o misiune foarte dificila. V-au votat 6 milioane de romani. Alte 5 milioane l-au votat pe Ponta. Restul nu v-au vrut pe niciunul. Aveti greaua misiune de a-i convinge pe cei 5 milioane de romani, plus ceilalti, ca puteti fi cu succes presedintele lor. Pe cei 6 milioane de "iohaniti" trebuie sa-i convingeti ca nu au facut o alegere proasta, ca au facut bine ca v-au acordat increderea.

Presedintele este atat manager, cat si lider. Este liantul, mediatorul dintre clasa politica si popor, si trebuie sa se comporte ca atare. Asteptam de la presedinte o atitudine ferma, demna, in concordanta cu ceea ce s-a promis romanilor. Asa cum s-a intamplat la Sibiu, ne dorim o Romanie care sa "mearga ceas". Personal, ma astept ca abia in cca 1,5 - 2 ani sa observam ceva schimbari notabile in starea de fapt a Romaniei. Sunt multe de facut, si trebuie facut cu cap, meticulos, nemteste ;-)

Acestea fiind zise, domnule Iohannis, va urez mult noroc si mult succes in noua functie! Sa nu ne dezamagiti!

Sursa foto: Gandul

Niciun comentariu: