votam neamtul?

Recunosc, si nici macar smerit: habar n-am politica. Nu urmaresc emisiuni cu dezbateri (totusi, chiar imi pare rau ca am ratat-o pe aia de aseara, desi cam toata lumea zice ca mai mult si-a facut nervi decat...orice altceva), nu urmaresc talk-show-uri cu politicieni/experti/etc., deci nu prea am habar ce zic unii sau altii. In concluzie, evit sa ma lansez in discutii pe teme politice, pentru ca nu-s pe felie.

Singurele mele surse sunt emisiunile de stiri de pe diverse posturi (nu ma cramponez doar la unul, pentru ca nu prea-s echidistante), presa online (la fel ca la TV, urmaresc mai multe publicatii online), cateva bloguri ale unor oameni care, de cand ii urmaresc, mi-au lasat impresia ca au o idee despre una-alta, si cam atat.

Asadar, abia azi am aflat si eu cate ceva despre dezbaterea de aseara. Cica Ponta a fost un nasol si Iohannis un molau. Ponta a atacat si Iohannis a desfacut larg picioarele, ca sa-si ia sutul fix in oua. Ponta a venit pregatit, Iohannis era la padure. Ponta a aruncat cu noroi, Iohannis a stat calm, aproape impasibil.

Sincer, cred ca a zis cineva asta: daca e si asta o strategie de-a lui? Nu zic ca e super sanatoasa, dar daca e? Daca omul vrea de fapt sa transmita mesajul "Uitati-va la el, oameni buni, asta e presedintele pe care il vreti? Un coleric, un dobitoc cu atitudine de mahala, un mincinos..." Oricum, in general, sentimentul incercat de cei care ar pune duminica stampila in casuta lui Iohannis e dezamagire. Ar fi vrut sa vada un om mai bataios, unul care nu intoarce si celalalt obraz (desi, in cazul asta, e mai crestin - pardon, ortodox - decat Victor "Copy/Paste" Ponta), un om care e in stare sa zica si el macar un "ba pe-a ma-tii". Ei, uite ca nu a fost asa, din cate am inteles. In studio a fost un Iohannis blajin. Un Iohannis care, daca a vrut sa demostreze ceva, sunt sigur ca a facut-o.

Totusi, daca nemtalaul/sasul/alevinul si cum i s-o mai fi spus, adica domnul Klaus Werner Iohannis, fost primar al Sibiului si actual candidat la fotoliul de la Cotroceni, vrea sa-i atraga de partea lui pe nehotarati si, eventual, pe o parte din cei care in primul tur l-au votat pe Ponta sau pe cei care n-au ajuns in turul 2 si si-au aratat/declarat sprijinul pentru actualul prim-sinistru, apoi am asa un feeling ca, undeva, ceva e nitel anapoda. E drept, calmul ardeleanului e deja proverbial. E ceva diametral opus atitudinii de baietas de cartier a lui Ponta si marlaniilor (inca) actualului presedinte. Dar o fi asta suficient incat sa-l recomande pentru postul asta, pentru urmatorii 5 ani (sau mai mult, depinde, dar sa ramanem la cifra asta)? Daca, de fapt, el e doar o papusa (asa cum se zvoneste) si, dupa ce castiga alegerile, o sa faca fix cum i se va sopti "in casca"? Si daca tacerea asta a lui, si calmul si mina asta impasibila, presupunand ca i-ar aduce dreptul de a deveni mister president, sunt pur si simplu o masca afisata cu scopul de a ne duce de nas, de a-l considera superior contra-canditatului sau, si, de fapt, asta e fata lui, pentru ca habar n-are pe ce lume traieste si a conduce o tara nu e catusi de putin la fel cu a pastori un oras? Exista niste necunoscute, zic eu.

Mai e o faza, pe care o sa o punctez scurt aici: rahaturile cu ortodox vs protestant, 6 case vs facut si crescut copii sunt niste chestii ieftine, de prost gust, care prind la inculti, la scuipatori de seminte in fata blocului, la tanti care daca nu vede Maruta intra in sevraj, la nenea care daca nevasta i-a taiat prea subtire felia de parizer deja scoate cureaua, la cei care sunt multi, prosti, si n-au nicio boala, vorba cantecului.

Fratilor, s-a dovedit si s-a vazut clar ca Ponta a mintit, a furat, a protejat infractori, si ca e in stare de orice, mai putin de bun simt, pentru a ajunge pe tron. A se vedeam numai faza cu Vadim, care acum vreo 3-4 saptamani ii umplea frigiderul, iar acum cateva zile sa aflam ca Ponta si Vadim sunt prieteni la catarama si ca beneficiaza de sprijinul tribunului (nu le-ar muri multi inainte!). Iohannis are, cel putin aparent, destul de putine schelete. De fapt, din punctul meu de vedere, nici macar nu-s schelete, ci mai mult niste oase, asa, cat de-o ciorba. Cat sa manance maro niste parodii de oameni care vad in Ponta un Mesia.

Eu vad situatia in felul urmator: Ponta ii vizeaza pe cei multi, cu IQ putin peste numarul degetelor de la maini si care considera reusita o zi in care au baut cel putin 2 peturi de bere ieftina si si-au bagat in spital cel putin o ruda, pe cand Iohannis e (sau cel putin pare) omul oamenilor cu capul pe umeri, care nu si-au cumparat carti numai ca sa dea bine ca le au in biblioteca (cunosc persoane), care stiu ca "ma-ta" are cratima si cand e cazul sa adaugi si al treilea i la copii, care nu-si iau iPhone ca sa ocupe toti cei 16 sau 32 de Gb cu Guta, Salam si Minune, si asa mai departe.

Am si un mesaj pentru cei care inca se incapataneaza sa nu mearga la vot, pe motiv ca e dreptul lor sa nu o faca. Nu, n-o sa merg pe ideea "la '89 s-a murit pentru asta". Zic doar ca, prin neprezentarea la vot, ei considera ca protesteaza si ca, de fapt, cel care va ajunge la Cotroceni nu e presedintele lor, ca doar ei n-au pus stampila nicaieri. Necuvantatoarelor, ba tocmai asta sa va stea in gat si sa va manance ficatii, ca daca ieseati la vot poate rezultatul era altul!

In concluzie: votam neamtul? Pai nu-l suport pe Ponta, nu vreau sa-mi fie Ponta presendinte, deci ... neamtul sa fie.

Sursa foto: Adevarul

Niciun comentariu: